Σεμινάριο Χυτού Κοσμήματος, μικρογλυπτικής & μεταλλοπλαστικής

Το χυτό κόσμημα είναι μια απο τις αρχαιότερες τεχνικές στην αργυροχρυσοχοία. Φτιάχνοντας ένα κέρινο κόσμημα (μοντέλο απο κερί) αυτό στη συνέχεια με την διαδικασία της χύτευσης μετατρέπεται σε μέταλλο.

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν το κόσμο του χυτού κοσμήματος και της πλαστικότητας του μετάλλου. Μέσα απο το πλάσιμο του κεριού, τη μικρογλυπτική αλλά και την σφυρηλάτηση του μετάλλου μαθαίνει κανείς να δημιουργεί πλαστικές φόρμες φτιάχνοντας τρισδιάστατα κοσμήματα αλλά και αντικείμενα.

Εισηγητής σεμιναρίου: Δημήτρης Νικολαϊδης

Στο σεμινάριο θα διδαχθούν:

α’ κύκλος
Χυτό κόσμημα με εύπλαστα κεριά
28 ώρες / 18 Οκτωβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2019

β’ κύκλος
Μικρογλυπτική σε σκληρό κερί
36 ώρες / 10 Ιανουαρίου- 6 Μαρτίου 2020

γ’ κύκλος
Μεταλλοπλαστική και με τη μέθοδο του repoussé
40 ώρες / 20 Μαρτίου – 5 Ιουνίου 2020

Η ύλη του σεμιναρίου θα ολοκληρωθεί σε 3 κύκλους μαθημάτων συνολικής διάρκειας 104 ωρών. Τα μαθήματα γίνονται κατα τη διάρκεια όλου του ακαδημαικού έτους και ο κάθε κύκλος είναι αυτοτελής. Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης μόνο του ένος κύκλου.

 

α’ κύκλος – Χυτό κόσμημα με εύπλαστα κεριά

2091635Εισαγωγή στον κόσμο των μικρών τρισδιάστατων μορφών -μικρά γλυπτά/κοσμήματα- με την ευκολία στο πλάσιμο, που μας παρέχουν τα μαλακά κεριά.

Το κόσμημα κατασκευάζεται εξ´ολοκλήρου από κερί και στο χυτήριο αντικαθίσταται το κερί από μέταλλο (μέθοδος του χαμένου κεριού).
Θα κατασκευάσουμε διαφορετικούς τύπους κοσμημάτων δαχτυλίδια, βραχιόλια, σκουλαρίκια, καρφίτσες.
Θα χρησιμοποιήσουμε διάφορες τεχνικές: διάτρητα, ανάγλυφα, εγχάρακτα, διακοσμημένα με κόκκους.
Θα δημιουργήσουμε υφές και αποτυπώματα για να εμπλουτίσουμε τις επιφάνειες.
Στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε ορυκτά και πετρώματα στα κοσμήματα μας μέσα σε ειδικές θήκες (καστόνια), ενώ θα συνδέσουμε τα επί μέρους στοιχεία τους με αρθρώσεις και κολλήσεις. Τέλος θα δοθούν συμβουλές και κατευθύνσεις για το φινίρισμα των χυτευμένων αντικειμένων.
Πηγές έμπνευσης αποτελούν οι μορφές του φυσικού κόσμου (οργανικές -ανόργανες), τα κοσμήματα από την αρχαιότητα έως σήμερα και γενικότερα τα εικαστικά έργα τέχνης.Για την παρακολούθηση αυτού του μαθήματος δεν είναι απαραίτητη κάποια προηγούμενη εμπειρία μιας και όλοι μας από μικρή ηλικία έχουμε ασχοληθεί με το πλάσιμο διαφορετικών μαλακών υλικών, όπως πηλός, πλαστελίνη, ζυμάρι και άλλα…
Διάρκεια σεμιναρίου: 28ώρες / 18 Οκτωβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2019
Ημέρα μαθημάτων: Παρασκευή, 17:00-21:00
Αριθμός συμμετέχοντων από 6 εώς 10 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 280€ + ΦΠΑ 24%
Εισηγητής: Δημήτρης Νικολαϊδης
Τα υλικά του σεμιναρίου επιβαρύνουν τον συμμετέχοντα.

 

β’ κύκλος – Μικρογλυπτική σε σκληρό κερί

6114846_orig

Στον δεύτερο μαθησιακό κύκλο θα διδαχθούν διάφορες τεχνικές της αργυροχρυσοχοϊας πάνω σε ειδικά σκληρά κεριά. Θα μάθει κανείς πως απο ένα μαλακό σχετικά υλικό , το κερί, φτιάχνει ένα τρισδιάστατο αντικείμενο-κόσμημα. Το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε μέταλλο. Εδώ το αντικείμενο μορφοποιείται αφαιρώντας υλικό από έναν τρισδιάστατο όγκο κεριού.

Εξαιτίας της φύσης του υλικού (σκληρό-ανελαστικό) έχει κανείς τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας φρέζες ή γλυφίδες, να κατασκευάσει οποιαδήποτε φόρμα (μικρό γλυπτό), οποιοδήποτε αντικείμενο (κόσμημα) και να διακοσμήσει την επιφάνεια του με όλες τις κατηγορίες αναγλύφων.
Τέλος θα δοθούν συμβουλές και κατευθύνσεις για το φινίρισμα των χυτευμένων αντικειμένων.

Διάρκεια σεμιναρίου: 36 ώρες / 10 Ιανουαρίου – 6 Μαρτίου 2020
Ημέρα μαθημάτων: Παρασκευή 17:00-21:00
Αριθμός συμμετέχοντων από 6 εώς 10 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 360€ + ΦΠΑ 24%
Εισηγητής: Δημήτρης Νικολαϊδης

Τα υλικά του σεμιναρίου επιβαρύνουν τον συμμετέχοντα.

 

γ’ κύκλος – Μεταλλοπλαστική και με τη μέθοδο του repoussé

3606501_orig Ενώ στα χυτά κοσμήματα το μεγάλο ενδιαφέρον αποτελούν οι μορφές (εξ αιτίας της ευκολίας με την οποία κατασκευάζονται) τα «χειροποίητα» κοσμήματα μας εισάγουν στη μεταλλογνωσία : Πώς κολλούνται με φωτιά δύο μέταλλα και γιατί μερικές φορές λιώνουν; Πώς σφυρηλατείται και πώς αποκτά όγκο ένα επίπεδο φύλλο μετάλλου; Τί είναι η τεχνική ρεπουσέ; Πώς κατασκευάζεται από φύλλα μια θήκη για ορυκτό (καστόνι); Πότε σχίζεται ένα έλασμα και πότε λυγίζει χωρίς ρωγμές; Κάτω από ποιές προϋποθέσεις ένα περιελισσόμενο σύρμα διατηρεί την ελαστικότητά του; Πώς ενώνουμε δύο μέταλλα χωρίς κόλληση;

Διάρκεια σεμιναρίου: 40 ώρες / 20 Μαρτίου – 5 Ιουνίου 2020
Ημέρα μαθημάτων:  Παρασκευή 17:00-21:00
Αριθμός συμμετέχοντων από 6 εώς 10 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 400€ + ΦΠΑ 24%
Εισηγητής: Δημήτρης Νικολαϊδης

Τα υλικά του σεμιναρίου επιβαρύνουν τον συμμετέχοντα.

Απαραίτητη προυπόθεση για την παρακολούθηση του γ’ κύκλου είναι η γνώση των βασικών τεχνικών αργυροχρυσοχοϊας. Σε περίπτωση που είστε αρχάριοι θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε τον α’ κύκλο – η αρχή- του σεμιναρίου σύγχρονου-εικαστικού κοσμήματος προκειμένου να αποκτήσετε τις βασικές τεχνικές αργυροχρυσοχοϊας.